woensdag 18 september 2013

Specifieke Problemen: Slapen


Er wordt al tientallen jaren gekeken naar de gezondheidsver-storende effecten van ploegendienstarbeid. Met name over slaapstoornissen, maagdarmaandoeningen en hart- en vaatziek-ten als gevolg van ploegendienst, is de afgelopen jaren veel gepubliceerd.

Slaapproblemen: ‘Shift Work Sleep Disorder’
Onregelmatige werktijden – met name ploegendienstarbeid – leiden tot een chronische ontkoppeling van het natuurlijke slaap- en waakritme en het feitelijke leefritme. Deze verstoring van het dag- en nachtritme door steeds wisselende activiteits-patronen kan leiden tot slaap- en waakproblemen en andere slaapstoornissen

Aan ploegendienst gerelateerde slaapproblemen komen in de medische en onderzoeksliteratuur voor onder de term ‘Shift Work Sleep Disorder’, SWSD. Hetis één van de drie subtypes van slaapstoornissen, die verband houden met de verstoring van het circadiane ritme. Het heeft als zodanig een aparte diagnose.

De biologische klok wordt gereguleerd door de externe licht/donker cyclus en is bij mensen gericht op een patroon van activiteit tijdens de dag en rust tijdens de nacht.

De biologische klok is zo rigide dat er bij medewerkers in ploegendienst hoogstens sprake is van een gedeeltelijke aanpassing aan dit veranderende ritme  en er een tekort aan slaap (’slaapschuld’) ontstaat van één a twee uur per dag . De opgebouwde slaapschuld kan door extra rust of slaap worden ‘ingelost’ om tot herstel te komen. Een belangrijke manier voor ploegenwerkers om hier mee om te gaan is het doen van dutjes.

Als gevolg van continu roterende diensten is er sprake van een blijvende verstoring van het slaap- en waakritme wat leidt tot gezondheidsklachten. Voor alle verschillende ploegendienst-systemen zijn deze negatieve effecten waarneembaar

Met name de nachtdienst en de ochtenddienst veroorzaken de meeste verstoorde slaap. SWSD wordt in verband gebracht met verhoogde risico’s op ongelukken, maagdarmklachten, depressie, overgewicht en diabetes type 2 . Uit onderzoek blijkt dat 14,1 procent van de nachtwerkers en 8,1 procent van de ploegenwerkers leiden aan Shift Work Sleep Disorder ]. Andere factoren die een rol spelen bij een verhoogde kans op SWSD zijn sekse (vrouwen hebben een verhoogd risico), leeftijd en het aantal jaren dat gewerkt is in de nacht- of ploegendienst . Een gevolg is dat onder ploegenwerkers een verhoogd gebruik van slaapmiddelen wordt waargenomen . Na het stoppen met ploegendienstarbeid blijven medewerkers de klachten passend bij SWSD vaak houden.

Concluderend: Nacht- en ploegendienstarbeid werkt verstorend op slaapduur en –kwaliteit.