woensdag 18 september 2013

Specfieke Problemen: Maag en Darm klachten


Maag-darm klachten
Een onregelmatig eetpatroon als gevolg van onregelmatig werk leidt tot verstoring van de op elkaar afgestemde biologische ritmen van lichamelijke activiteit. Dit fenomeen wordt ‘interne desynchronisatie’ genoemd. Het wordt gezien als belangrijkste oorzaak van ploegendienst gerelateerde aan-doeningen zoals maagdarmklachten .
Een review van Costa uit 1996  leverde in 16 van de 24 onderzochte studies aanwijzingen voor een verhoogde kans op een maagzweer bij arbeiders in ploegendienst. Ook klachten zoals opgeblazen gevoel, rommelende darmen, steken in de zij en constipatie treden op bij werknemers die in nachtdienst werken.



Shiftwork Metabolic Syndrome (SMS)
Sinds tien jaar weten we dat onze biologische ritmen niet vanuit
één centrale klok in de hersenen (de biologische klok) wor den gereguleerd, maar dat onze vitale organen ook klokcellen bevatten, zogenaamde ‘bijklokken’, die in contact staan met de ‘hoofdklok’ en zo een complex systeem vormen.

In een normaal dag-nachtpatroon zijn deze hoofd- en bijklokken goed op elkaar afgestemd. Deze toestand wordt ook wel aangeduid met ‘interne synchronisatie’. Karl-Anne Stokkan c.s. ontdekten in 2001 dat bijvoorbeeld de lever klokcellen bevat. Deze cellen worden niet geactiveerd door licht, zoals bij de biologische ‘hoofdklok’ het geval is, maar door het tijdstip van de voedselinname. Je kunt zeggen dat een ‘normaal’ eetpatroon van drie maaltijden per etmaal (’s ochtends ontbijt, ‘s middags lunch en ‘s avonds diner) bijdraagt aan de interne synchronisatie van onze biologische ritmen].

Een onregelmatig eetpatroon kan leiden tot wat in de onderzoeksliteratuur ‘Shiftwork Metabolic Syndrome’ (SMS) wordt genoemd.
Dit syndroom leidt via overgewicht tot diabetes type 2. De oorzaken van SMS zijn: (1) het spijsverteringsstelsel is onder invloed van de biologische klok ‘s nachts nauwelijks in staat om voedsel goed te verteren en (2) ongezonde voeding tijdens nachtdiensten (snacks). In de nachtelijke uren maakt het
lichaam veel minder insuline aan. Dit brengt met zich mee dat bij voedselinname de glucosehuishouding verstoord raakt, met als gevolg een verhoging van de bloedsuikerspiegel (hyperglycemie). Op termijn verhoogt dit het risico op diabetes type 2, vanwege toenemende resistentie tegen lichaamseigen insuline. Recent onderzoek van Donga c.s. [59] toont aan dat insulineresistentie al ontstaat na één nacht met te weinig slaap.

De relatie tussen verminderde vetvertering ‘s nachts en een hoger cholesterolniveau is onderzocht door Van Amelsvoort . Een studie van Karlsson uit 2001 laat zien dat er een relatie bestaat tussen overgewicht en ploegendienstarbeid. Waterhouse c.s tonen aan dat 53 procent van ploegen-werkers kampt met overgewicht, tegenover 36 procent van de dagwerkers. Bacquer c.s. [62] geven aan, dat SMS na 6 jaar ploegendienstarbeid kan optreden. Op termijn kan dit leiden tot diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Concluderend: wisselende eetpatronen als gevolg van onregel-matige werktijden hebben op termijn serieuze consequenties voor de gezondheid.